Efterrätter
Efterrätter
8 små glas
2 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad
2 äggulor
50 g mörk choklad
½ dl hasselnötter eller rostade solroskärnor
Vispa grädden hårt. Bryt mjölkchokladen i bitar och värm den i vattenbad eller i mikrovågsugn så att den precis blir mjuk. Rör tills den smälter. Rör ihop äggulorna i en stor skål. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör först i lite av grädden och sedan resten. Hacka mörk choklad och nötter. Vänd försiktigt ner i moussen. Fyll små glas eller koppar. Låt moussen stelna i kyl minst 1 tim. Garnera med lite hackad choklad.
4-6 port
5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 pkt saffran, 0,5 g
4 äggulor
½–1 msk rosenvatten
2 tsk vaniljsocker
1–2 msk pistagenötter
Koka upp grädde och strösocker. Tillsätt saffran, rör om och ta kastrullen från värmen. Rör ner äggulor och rosenvatten. Värm på svag värme under omrörning till en tjock kräm. Smaksätt med vaniljsocker. Sila krämen och låt den kallna. Frys glassen minst 4 tim. Ta fram den 30 min innan servering.
Garnera med hackade pistagenötter.
6 port
125 g frysta blåbär
10 digestivekex, fullkorn
2 gelatinblad
250 g Arla Köket Kesella® kvarg
1 dl Arla Köket® lätt crème fraiche
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Tina blåbären. Krossa kexen grovt och fördela hälften i 4-6 glas. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Rör kvarg, crème fraiche, florsocker och vaniljsocker till en jämn kräm. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en liten kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen. Rör ut gelatinet med några matskedar av krämen i kastrullen. Vänd sedan ner gelatinblandningen i resten av krämen. Blanda ner blåbären. Fördela hälften av krämen i glasen. Strö över resten av kexsmulorna och häll sedan på resten av krämen. Ställ i kylen minst 1 tim före servering. Garnera gärna med blåbär.
40 bitar
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad (minst 50 % kakaohalt)
1 dl Kesella
2 msk konjak
eller likör, eller 2 krm mald jalapeñochili, eller 1/2 tsk stött kardemumma)