Efterrätter

Efterrätter


Chokomousse

8 små glas

2 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad
2 äggulor
50 g mörk choklad 
½ dl hasselnötter eller rostade solroskärnor

Chokomousse

Vispa grädden hårt. Bryt mjölkchokladen i bitar och värm den i vattenbad eller i mikrovågsugn så att den precis blir mjuk. Rör tills den smälter. Rör ihop äggulorna i en stor skål. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör först i lite av grädden och sedan resten. Hacka mörk choklad och nötter. Vänd försiktigt ner i moussen. Fyll små glas eller koppar. Låt moussen stelna i kyl minst 1 tim. Garnera med lite hackad choklad.


Sagolik saffransglass

4-6 port

5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 pkt saffran, 0,5 g
4 äggulor
½–1 msk rosenvatten
2 tsk vaniljsocker
1–2 msk pistagenötter

Sagolik saffransglass

Koka upp grädde och strösocker. Tillsätt saffran, rör om och ta kastrullen från värmen.  Rör ner äggulor och rosenvatten. Värm på svag värme under omrörning till en tjock kräm. Smaksätt med vaniljsocker.  Sila krämen och låt den kallna. Frys glassen minst 4 tim. Ta fram den 30 min innan servering.

Garnera med hackade pistagenötter.

 

Smal blåbärscheesecake i glas

6 port

125 g frysta blåbär
10 digestivekex, fullkorn
2 gelatinblad
250 g Arla Köket Kesella® kvarg
1 dl Arla Köket® lätt crème fraiche
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Smal blåbärscheesecake i glas

Tina blåbären. Krossa kexen grovt och fördela hälften i 4-6 glas. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Rör kvarg, crème fraiche, florsocker och vaniljsocker till en jämn kräm. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en liten kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen. Rör ut gelatinet med några matskedar av krämen i kastrullen. Vänd sedan ner gelatinblandningen i resten av krämen. Blanda ner blåbären. Fördela hälften av krämen i glasen. Strö över resten av kexsmulorna och häll sedan på resten av krämen. Ställ i kylen minst 1 tim före servering. Garnera gärna med blåbär. 

 

Tryffel

40 bitar

1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad (minst 50 % kakaohalt)
1 dl Kesella
2 msk konjak
eller likör, eller 2 krm mald jalapeñochili, eller 1/2 tsk stött kardemumma)

Tryffel

Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör ner Kesella och konjak eller annan smaksättning. Låt chokladen stelna något i kylen 1-2 tim. Forma den till runda kulor med ett kuljärn eller med en tesked. Låt dem stelna i kylen. Rulla i kakao.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.